اتریوم ایجاد شد تا ما برای انجام کارهایمان به هیچ بانک، شرکت و نهاد دیگری به جز خودمان نیاز نداشته باشیم.”
جمله بالا شعار موسسان اتریوم است. درواقع هدف اصلی از ایجاد رمزارز اتریوم همین است!"دنیای قراردادهای هوشمند"
اتریوم چیست؟ به بیان ساده، اتریوم (Ethereum) یک نرمافزار متنباز مبتنی بر بلاکچین است که برای توسعهدهندگان نرمافزاری امکان ساخت و توسعه اپهای غیرمتمرکز را فراهم میکند. قبل از هر چیز شما را دعوت به تماشای این ویدیو در خصوص اتریوم می کنیم :
پس یعنی اتریوم یک ارز دیجیتال نیست؟ اتریوم پلتفرم قدرتمندی جهت هوشمندسازی فرآیندها و محیطی برای اجرای برنامه های غیرمتمرکز و خودکار است که یک ارز دیجیتال را نیز برای انجام پرداختهای درون این شبکه راهاندازی کرده است. ارز دیجیتال تنها یکی از خدمات این پلتفرم قدرتمند است.
اتریوم رسماً در تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۱۵ به علاقمندان این حوزه معرفی شد. از آنجاکه اتریوم از نظر میزان ارزش، پس از بیتکوین در جایگاه دوم ردهبندی بازار رمزارزها قرار دارد، بسیاری این دو رمزارز را همواره با یکدیگر مقایسه میکنند. اتریوم همانند بیتکوین، یک شبکه غیرمتمرکز عمومی بر بستر بلاکچین است ولی بین این دو تفاوتهای فنی اساسی وجود دارد.
مهمترین تمایز بین بیتکوین و اتریوم که باید ذکر شود، کاربرد و توانایی است. بیتکوین فقط یک اپلیکیشن خاص از بلاکچین را عرضه میکند، یک سیستم مالی دیجیتال نقطه به نقطه که اجازه پرداختهای آنلاین با بیتکوین را فراهم میکند. بلاکچین بیتکوین برای ردیابی مالکیت ارز دیجیتال استفاده میشود اما بلاکچین اتریوم روی اجرای کد نوشته شده هر اپلیکیشن توزیع شدهای تمرکز دارد.
در بلاکچین اتریوم، به جای استخراج بیتکوین، استخراج کنندگان برای تولید اتر کار میکنند، گونه ای از ارز دیجیتال که شبکه را بالا نگه میدارد. اتر به جز یک ارز دیجیتال قابل معامله، توسط توسعهدهندگان اپلیکیشنها استفاده میشود تا در شبکه برای پرداخت هزینه تراکنشها و خدمات استفاده شود.
بیتکوین اول از همه یک ارز دیجیتال است و ارز دیجیتال بودن تنها یک کاربرد خاص بلاکچین است. ولی به هیچ وجه تنها کاربرد بلاکچین نیست. اگر بخواهیم یک مثال قدیمی مشابه بزنیم، ایمیل یکی از کاربردهای اینترنت بود که البته به معروف شدنش کمک بسیاری کرد، ولی اینترنت کاربردهای دیگر زیادی هم دارد.
بنابراین، بلاکچین بستری است که با قابلیتهای خاصی که ارائه میکند، پتانسیل لازم برای ارائه پارهای خدمات و فناوریها را برای متخصصان فراهم میکند. ارزهای دیجیتال از جمله اتریوم یکی از این کارکردها هستند.

در جدول فوق بک مقایسه نسبی میان بیتکوین و اتریوم قابل مشاهده است. البته اتریوم در تلاش است تا در بروزرسانی های آتی، پروتکل بلاکچین خود را تغییر دهد و به زودی این اتفاق صورت خواهد پذیرفت.
در اواخر سال 2013، ویتالیک بوترین ایده خود را در قالب یک وایت پیپر، که آن را به چند نفر از دوستانش فرستاده بود، اعلام کرد. سپس آن را برای افراد بیشتری ارسال کرد. در نتیجه در حدود 30 نفر در جریان ایده ویتالیک قرار گرفتند. وی منتظر بررسی های انتقادی و نقطه نظرات افراد در مورد اشتباهات ایده خود بود. اما هرگز این اتفاق رخ نداد.
این پروژه در ژانویه سال 2014 رسما عمومی شد. تیم اصلی این پروژه شامل ویتالیک بوترین، میهای آلیسی، آنتونی دیلوریو، چارلز هاسکینسون، جو لوبین و گاوین وود بود. بوترین، اتریوم را در یک کنفرانس بیت کوین در میامی نیز معرفی کرد. چند ماه بعد تیم تصمیم گرفت که برای ایجاد سرمایه جهت توسعه پروژه خود از توکن بومی شبکه اتریوم استفاده کند.
کاربرد های اتریوم چیست ؟
اتریوم به توسعه دهندگان نرم افزاری اجازه میدهد اپهای غیرمتمرکز خود را ایجاد نموده و بر بستر بلاکچین اتریوم اجرا کنند. اپهای غیرمتمرکز (Dapp) به کاربران خدمات ویژهای ارائه میدهد.
مثلاً بیتکوین یک اپ غیرمتمرکز است که برای کاربرانش یک سیستم پرداخت آنلاین شخص به شخص ارائه میدهد که اجازه پرداخت با بیتکوین را فراهم میکند. از آنجایی که اپلیکیشنهای توزیع شده از کدی ساخته شده است که روی شبکه بلاکچین کار میکند، توسط هیچ شخصی یا نهاد مرکزی قابل کنترل نیست.
با استفاده از اتریوم میتوان هر سرویس متمرکزی را به حالت غیرمتمرکز در آورد. به خدمات میانیای که در صدها صنعت مختلف فعلی وجود دارد فکر کنید. از خدمات اولیه بدیهی مانند وام بانکی گرفته تا خدماتی که کمتر به آنها فکر میشود مانند ثبت عنوان، سیستم رایگیری، تطبیق قوانین و غیره.
از اتریوم برای ساخت نهادهای توزیع شده خودگردان (DAO) هم میتوان استفاده کرد. چنین نهادی کاملاً توزیع شده و خودگردان است و هیچگونه رهبر واحدی ندارد. این نهادها با اجرا کردن کد روی مجموعهای از قراردادهای هوشمندی روی بلاکچین اتریوم اداره میشوند.
این کدها طوری طراحی شدهاند که جایگزین قوانین و ساختارهای سنتی نهادها باشند و نیاز به نیروی انسانی و کنترل متمرکز را از بین ببرند. مالکیت یک نهاد توزیع شده خودگردان در دست هر کسی است که ژتونهایش را خریداری کند. ولی به جای آنکه هر ژتون مساوی یک سهم یا حق مالکیت باشد، به عنوان یک حق رای برای افراد عمل میکند.
یک نهاد غیرمتمرکز خودگردان از یک یا چند قرارداد تشکیل شده و میتواند توسط گروهی از اشخاص همفکر حمایت مالی شود. چنین نهادی کاملاً شفاف و مستقل از دخالتهای انسانی، مانند سازندگانش، عمل میکند. این نهاد تا وقتی هزینههای بالا ماندنش را تامین کند و خدمات مفیدی به مصرف کنندگان ارائه بدهد، روی شبکه باقی خواهد ماند.
قرارداد هوشمند چیست؟
قرارداد هوشمند یا (smart contract) یک پروتکل است که از آن برای تنظیم قراردادها استفاده میشود. قراردادهای هوشمند، معاملهها و فرایندها را به صورت کاملا تضمینی و بدون حضور اشخاص انجام میدهند. فعالیت و ثبتهای قرارداد هوشمند، قابل پیگیری و غیر قابل برگشت هستند. این قراردادها به طور خودکار، شامل تمام اطلاعات مربوط به شرایط قرارداد و اجرای تمام اقدامات هدف گذاری شده میشوند.
قرارداد هوشمند را می توان به یک دستگاه خرید نوشابه تشبیه کرد وقتی شما میخواهید از این دستگاهها یک نوشابه بخرید، اول پول را وارد دستگاه میکنید. بعد از آن دستگاه به صورت خودکار پول شما را پردازش میکند و نوشابه را تحویل میدهد. اگر از مسائل فنی فاکتور بگیریم، قراردادهای هوشمند هم تقریبا مانند دستگاههای فروش خودکار کار میکنند. قراردادهای هوشمند، بدون نیاز به افراد یا سازمانهای واسطه، فرایند پرداخت یا اجرای یک قرارداد را پردازش کرده و در صورت صحیح بودن مفاد قرارداد مشخص شده، فعالیت را انجام میدهند.

سیستم متمرکز و غیرمتمرکز:
سیستم غیرمتمرکز سیستمی است که توسط هیچ یک از دولت های موجود و یا یک قدرت مرکزی کنترل نمی شود. اغلب خدمات آنلاین، کسب و کارها و موسسات مالی توسط یک سیستم متمرکز دولتی و یا غیر دولتی کنترل می شوند. این رویکرد صدها سال است که مورد استفاده قرار می گیرد، در حالی که تاریخ بارها و بارها ثابت کرده که این سیستم ناقص است؛ به ویژه زمانی که احزاب و دولت ها به یکدیگر اعتماد ندارند.
یک رویکرد متمرکز به معنای تحت کنترل یک قدرت متمرکز بودن است، اما به معنای یک نقطه شکست نیز می تواند باشد. این رویکرد باعث می شود که برنامه های کاربردی و سرورها نسبت به حملات هکرها و حتی قطع برق آسیب پذیر باشند. علاوه بر این اکثر شبکه های اجتماعی و سایر سرورهای آنلاین شرکت ها نیازمند بروزرسانی اطلاعات شخصی کاربران خود هستند، که این اطلاعات را در سرورهای خود ذخیره می کنند. این اطلاعات به راحتی می توانند توسط خود شرکت ها، کارمندان و یا هکرها به سرقت رفته ویا مورد سوء استفاده قرار گیرند.
اتریوم یک سیستم غیرمتمرکز و به طور کامل مستقل است که توسط هیچ شخص یا قدرتی کنترل نمی شود. این سیستم مشکلات سیستم متمرکز را ندارد، زیرا توسط هزاران رایانه داوطلب در سراسر جهان اداره شده و مورد استفاده قرار می گیرد، پس به این معنی است که هرگز آفلاین و خاموش نمی شود. علاوه بر این اطلاعات شخصی کاربران در رایانه های شخصیشان امن خواهد ماند و محتواهایی مانند برنامه های کاربردی، ویدئوها و غیره تحت کنترل سازندگان آنها باقی مانده و لازم نیست از قوانین سرویس های میزبانی مانند یوتیوب پیروی کنند.
چگونه اتریوم بدست بیاوریم؟
روش اول خرید مستقیم از صرافی های ان لاین فروش ارز دیجیتال است بدین روش که در این صرافی یک حساب کاربری ایجاد و سپس با استفاده از حساب یا کارت بانکی خود اقدام به خرید اتریوم کنید.
سپس باید این اتریوم ها را در داخل یک کیف پول ذخیره نمایید. این کیف پول می تواند در داخل خود صرافی، مرورگر بومی اتریوم Mist یا هر کدام از سرویس های تخصصی اتریوم باشند که این خدمات را ارائه می دهند.
سپس می توانید از اتر در مبادلات همتا به همتا شامل تبدیل آن به هر یک از ارزهای موجود از جمله بیت کوین و دیگر ارزهای رمزنگاری، استفاده نمایید. این کار را می توان از طریق کیف پول های آنلاین یا شخصی انجام دهید. مبادلات همتا به همتا بیشتر برای کاربران بیت کوین در دسترس است. با این حال به علت عرضه نامحدود توکن اتر، این ارز در اغلب صرافی ها پشتیبانی می شود.
راه دیگر بدست آوردن اتریوم استخراج آن می باشد. استخراج اتریوم با استفاده از اثبات کار صورت می گیرد. به این ترتیب که استخراج کنندگان از قدرت محاسباتی سیستم خود برای حل یک معمای ریاضی پیچیده استفاده می کنند تا بتوانند یک بلاک را در شبکه بررسی و تایید کنند. استخراج کننده ای که موفق به حل این معمای ریاضی شود، یک پاداش برای هر بلاک دریافت می کند.
پیش بینی آینده اتریوم:
علیرغم این که اتریوم مانند بیت کوین چندین سال است که ساخته شده، اما به تازگی مورد توجه رسانه های عمومی و مردم قرار گرفته است. بسیاری از متخصصین معتقدند که این یک فناوری متحول کننده است که نه تنها به طور کامل اینترنت را تغییر می دهد، بلکه باعث یک تغییر انقلابی در خدمات و صنایع می شود. تصویر زیر میزان تغییرات قیمت اتریوم را تا کنون نمایش می دهد :

منبع : coinmarketcap
ویتالیک بوترین به عنوان خالق اتریوم در پیش بینی های خود بسیار با احتیاط عمل می کند. وی در مصاحبه اخیر خود اظهار داشت که قصد دارد با حفظ اتریوم به عنوان پلتفرم مرتبط با بلاک چین، بر مسائل فنی آن تمرکز داشته باشد و با بهبود امنیت آن آینده ای جدید برای اتریوم بسازد.
بالاجی سرینیوانسان، مدیرعامل 21 دات کو اخیرا اعلام کرد که شرکتش به اتریوم اعتقاد کامل دارد. پیتر اسمیت، بنیانگذار بلاک چین، برنامه های زیرساختی اتریوم را جذاب توصیف کرد. به طور کلی نظرات در مورد آینده اتریوم در بین کارشناسان ارزهای رمزنگاری مثبت است.

منابع: خانه سرمایه ، ارز دیجیتال ، ویکی پدیا ، ای هدف ، کوین سرا ، ایکس بلاک چین ، کوین دسک ، اینوستو پدیا و بایننس