احتمالا در معاملات ارزهای دیجیتال در صرافیهایی مانند Bittrex و Binance با نماد USDT برخورده کردهاید.یا در صرافیهای آنلاین ایرانی نام دلار تتر (Tether) را مشاهده کردهاید. اما Tether چیست؟
تتر با نماد USDT در واقع ورژن دیجیتال دلار آمریکاست که توسط شرکت هنگ کنگی Tether Limited حالا به شکل ارز دیجیتال درآمده است USDT معادل دلار آمریکاست که در بازار ارزهای دیجیتال به منظور خنثیسازی نوسانات شدید ارزهای دیجیتال شکل گرفته است . ارزهای مشابه تتر (ارزهای دیجیتالی که ارزش آن معادل 1 دلار آمریکاست) شامل USD coin، True USD و چند ارز دیگر هستند.
پروژه تتر در نوامبر سال ۲۰۱۵ میلادی با دو توکن USDT و EURT با عنوان دلار تتر و یورو تتر، کلید خورد.
این ارز دیجیتال یکی از ارزهای دیجیتال با ثبات[1] Stable Coin در بازار ارزهای دیجیتال به شمار می رود. ارزهای دیجیتال باثبات دارای پشتوانه کالا و داراییهای دیگر هستند. قیمت ارزهای دیجیتال باثبات همیشه وابسته به ارزش داراییهای پشتوانه است و با آنها بالا و پایین میشود. به جز تتر، تعداد زیادی ارز دیجیتال باثبات دیگر با پشتوانه دلار آمریکا در بازار عرضه شده است، اما USDT در حال حاضر قدرتمندترین ارز دیجیتال باثبات بوده و در زمان نگارش این مطلب، با 18،662،978،565 دلار ارزش بازار، پس از بیت کوین، اتریوم و ریپل (XRP)، با قدرت بر رده چهارم بازار ارزهای دیجیتال تکیه زده است.
دلیل اصلی استفاده از تتر فراهم کردن ثبات و تعادل در بازار پرنوسان ارزهای دیجیتال است و توسط شرکتهای مبتنی بر بلاکچین، صرافیهای ارزهای دیجیتال، افراد عادی و معاملهگران استفاده میشود.
با اهرمساختن تکنولوژی بلاکچین، Tether به شما قابلیت نگهداری، ارسال و دریافت توکنهای ارزی با ارزش پایدار را با امنیت و بطور فوری با کارمزدی ناچیز فراهم کرده است.
انواع دلار تتر:
چهار نوع دلار تتر وجود دارد:
۱. USDT-Omni: دلار تتر بر اساس بر پروتکل Omni Layer مبتنی بر بیتکوین: ولی به دلیل هزینههای بالای انجام تراکنشها بر بستر بلاکچین بیتکوین، هزینههای انتقال این نوع از دلار تتر، نسبتاً بالا میباشد.
۲. USDT-ERC20: دلار تتر بر اساس پروتکل ERC20 مبتنی بر اتریوم: برای رفع مشکل ذکر شده و کاهش هزینه های انتقال، این کیف پول مبتنی بر اتریوم ایجاد شد که هزینههای انتقال بسیار کمتر و سرعت انتقال بسیار بیشتری دارد و درحال حاضر توسط اکثر کیفپولها و صرافیهای آنلاین استفاده میشود.
۳. USDT-TRON: دلار تتر بر اساس پروتکل TRC20 مبتنی بر بلاکچین ترون: بسیار سریعتر و بدون هزینهی انتقال است ولی توسط تمامی کیفپولها و بازارها ساپورت نمیشود.
۴. USDT-EOS: دلار تتر مبتنی بر شبکه ios
مزایای تتر:
- در امان ماندن از نوسانات شدید بازار ارزهای دیجیتال
- انتقال آسان پول به صرافیها و کیف پولها به صورت دلاری
فرض کنید ۱ بیت کوین با قیمت 12,۰۰۰ دلار خریدهاید. کمی بعد قیمت به 19,۰۰۰ دلار میرسد. خیلی سریع و آسان بیت کوینهای خود را به تتر تبدیل میکنید و 19,۰۰۰ واحد USDT ذخیره میکنید. سپس قیمت بیت کوین سقوط میکند و به 16,۰۰۰ دلار میرسد، اما ارزش سرمایه شما همچنان 19,۰۰۰ دلار است و میتوانید با آن در قیمتهای پایین بیت کوین بیشتری بخرید.
- انتقالات سوئیفت (جامعه ارتباطات مالی بین بانکی سراسر جهان) بسیار گران هستند. کارمزد انتقالات با استفاده از این شبکه بالاتر از 20 دلار است و میانگین کارمزد آن به حدود 30 دلار می رسد. اگر از ارزی استفاده کنید که در سوئیفت پشتیبانی نشود، بانک ها یک هزینه و درصد اضافی را مطالبه می کنند. در مقابل، تتر هیچ هزینه ای را در ازای انجام تراکنش های بین کیف پول های خود دریافت نمی کند.
مشکلات تتر
- این حقیقت وجود دارد که تتر به آن صورت که ادعا شده، همیشه توسط نرخ ۱ به ۱ پشتیبانی نمیشود.
- ماهیت متمرکز تتر وجود دارد و مسائلی دیگر نیز در ارتباط با این حقیقت وجود دارد که عموم افراد راهی نمیدانند تا سیستمی که تتر سعی داشته آن را از طریق اسناد و مدارک، بلاکچین عمومی و حسابرسی عمومی نشان دهد، تایید کنند.
پشتوانه ی تتر
به ازای هر واحد تتری که تولید میشود ۱ دلار آمریکا در ذخایر بانکی نگهداری شده است که به عنوان پشتوانه این ارز دیجیتال عمل میکند. یعنی اگر ۴,۰۰۰,۰۰۰ واحد USDT به بازار عرضه شده باشد، باید ۴,۰۰۰,۰۰۰ دلار در خزانه بانک نگهداری شود تا قیمت آن همواره برابر ۱ دلار بماند. البته بر سر این موضوع در بین جامعه ارزهای دیجیتال شک و تردید وجود دارد و برخی این ارز دیجیتال را به عدم داشتن پشتوانه کافی متهم میکنند. بنابراین بر خلاف بیشتر ارزهای دیجیتال، عرضه تتر محدود نیست، بلکه نسبت به تقاضای بازار، واحدهای USDT جدید تولید و عرضه میشود.
اکوسیستم عرضه ی تتر

تتر در ابتدا روی شبکه بلاکچین بیتکوین توسعه داده شده بود، اما در ادامه، تتر بر بستر شبکههای دیگر نظیر بلاکچین اتریوم نیز توسعه یافت. اکنون نیز روی بلاک چینهایی از جمله بیت کوین کش، ترون و الگورند هم عرضه میشود. این یعنی دسترسی به تتر بسیار آسان است و میتوان آن را روی کیف پولهای رسمی اتریوم، بیت کوین کش، ترون و الگورند ذخیره کرد.
واحدهای تتر نسبت به نیاز بازار و در دورههای زمانی مختلف از سوی شرکت آیفینکس تولید و به صرافی بیتفینکس[2] وارد میشوند و سپس از آنجا توسط معاملهگران به صرافیهای دیگر میروند. بنابراین با اینکه تراکنشهای USDT غیرمتمرکز است و روی بلاک چینهای بزرگی انجام میشود، توزیع واحدهای آن کاملاً متمرکز است و نمیتوان آن را یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز نامید.
نحوه ی خرید تتر توسط کاربران ایرانی
- خرید مستقیم از سایتهای ایرانی
- خرید از صرافیهای خارجی مانند بایننس ( Binance ) [3] از طریق تبدیل به ارزهای دیگر
کیف پول های USDT
واحدهای تتر (USDT) غیرفیزیکی و دیجیتالی هستند، بنابراین باید آنها را روی کیف پولهای دیجیتال ذخیره کرد. تتر یکی از معدود ارزهای دیجیتالی است که دسترسپذیری بسیار بالایی دارد و روی دهها کیف پول (نرمافزاری یا سختافزاری) قابل ذخیرهسازی و انتقال است. واحدهای USDT را میتوان روی کیف پولهای رسمی اتریوم (بهصورت توکن ERC-20)، اومنی، بیت کوین کش و ترون ذخیره کرد، اما صرافیها بیشتر توکن ERC-20 تتر میفروشند.
0 نام کیف پول
|
نوع
|
کیف پول Myetherwallet
|
نرم افزاری-تحت وب
|
کیف پول Coinomi
|
نرم افزاری
|
کیف پول Trust Wallet
|
نرم افزاری
|
کیف پول Atomic Wallet
|
نرم افزاری
|
کیف پول Ledger
|
سخت افزاری
|
کیف پول Trezor
|
سخت افزاری
|
جدول کیف پول های مناسب برای معاملات تتر
نوسانات قیمت تتر

نوسانات قیمت تتر در یک سال گذشته
همانطور که گفته شد قیمت تتر همواره برابر با ۱ دلار آمریکا است، چرا که به ازای هر واحد USDT یک دلار در خزانه بانک ها نگهداری میشود. اما اگر به نمودار قیمت تتر در طی سال 2020 توجه شود، نوسانات جزئی در آن مشاهده می شود.
علت این موضوع این است که قیمت تتر با جفت ارز USDT/USD در صرافیهای مختلف از جمله بیتفینکس مشخص میشود. اگر زمانی معاملهگران حاضر باشند تترهای خود را با قیمت پایینتر از یک دلار بدهند و در ازای آن، سریعتر دلار واقعی بگیرند، قیمت کمی پایینتر از یک دلار خواهد بود. میتوان گفت که قیمت USDT اعتماد به این ارز دیجیتال نسبت به دلار واقعی را نشان میدهد.
در ایران معمولاً قیمت بالاتر از قیمت واقعی دلار در بازار است.
جنجالهای پیرامون تتر
وقتی یک ارز دیجیتال با چنین کاربرد گستردهای وجود داشته باشد، بعید نیست که جنجالهایی پیرامون آن شکل بگیرد.
اولین جنجال، مربوط به رابطه عمیق بین تتر و پلتفرم معاملاتی Bitfinex است که برای عدهای از افراد، یک علامت خطر بزرگ محسوب میشود. اگر به اسامی تیم تتر و تیم ارشد صرافی Bitfinex نگاه کنیم، کاملا متوجه این رابطه میشویم. علاوه بر این، تتر به انتشار بیرویه و بدون پشتوانه این ارز دیجیتال با هدف Pump and dump کردن (اصطلاحا باد کردن یک دارایی و سپس فروش آن) متهم شده است. با این حال، تتر ادعا کرده که یک شرکت سالم و شفاف است ولی تاکنون درخواستهای حسابرسی از این شرکت نتیجهای نداشته است.
در نوامبر سال 2017 و پس از انجام یک هاردفورک، گفته می شد که 31 میلیون تتر به سرقت رفته است. در ژانویه سال 2018 به عنوان مانعی جدید عنوان شد که لازم است یک حسابرسی برای اطمینان از وجود مقدار ذخایر کافی برای تتر، ضروری است. نگرانی ها در مورد عدم شفافیت شرکت و این که آیا ذخایر کافی به عنوان پشتوانه تتر وجود دارد یا خیر، در حال افزایش بود.
در آوریل 2019، لیتیا جیمز، دادستان کل نیویورک، شرکت iFinex که شرکت مادر تتر و اپراتور صرافی ارزهای رمزنگاری بیت فینکس است را متهم به خسارت 850 میلیون دلاری به مشتریان خود و پنهان کردن این مسئله از سرمایه گذاران کرد. پرونده های دادگاه نشان می دهند که این مبالغ به یک شرکت پانامایی به نام کریپتو کپیتال کراپ، بدون قرارداد یا توافقی پرداخت شده است. گفته می شود که بیت فینکس برای پنهان کردن این موضوع، 700 میلیون دلار از ذخایر پول نقد تتر را برداشت کرده است.
این شرکت ها در بیانیه ای گفتند:
این پرونده با سوء نیت نوشته شده و سوالات با ادعاهای اشتباه و دروغین مطرح شده است. برعکس، ما میدانیم که کریپتوکپیتال این مبالغ را گم نکرده است، بلکه در واقع آنها توقیف شده اند. ما به طور جدی برای اجرای حقوق خود تلاش کرده ایم و این وجوه را رفع توقیف خواهیم کرد. متاسفانه به نظر می رسد دفتر دادستان کل تلاش دارد تا به مشتریان ما ضرر بزند.

منابع : ارز دیجیتال ، ایکس بلاک چین و کوین سرا
[1] ارز دیجیتال باثبات یا استیبل کوین (Stable coin) به نوعی از ارزهای دیجیتال گفته میشود که ارزش آن به یک دارایی یا کالای پایدار مانند دلار وابسته است. مثلا یک ارز دیجیتال باثبات دلاری (مثل تتر) پشتوانه دلار دارد و ارزش آن همواره یک دلار است.
علاوه بر دلار، حدود ۱۸۰ ارز دیگر مانند پوند، یورو، ین، یوان، دینار و … وجود دارد که سازمان ملل آنها را به رسمیت شناخته است. علیرغم معایبی مانند تورم، کارمزد بالای تبادل در صرافیها و سایر عوامل، این ارزها مزیت بزرگی در برابر ارزهای دیجیتال دارند؛ ثبات قیمت. این ویژگی مهم باعث شده است بازیگران اقتصاد در سراسر دنیا به این ارزها متکی باشند.
[2] درآمد قانونی شرکت آیفینکس: کارمزدهای بیتفینکس و سود پشتوانه ذخیرهشده در حسابهای بانکی
[3] یک صرافی جهانی است که میلیونها کاربر از سراسر جهان دارد و بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال در آن خرید و فروش میشود. ساخت حساب در سایت بایننس کاملا رایگان است و در کمتر از چند دقیقه انجام میشود. نحوه کار بایننس بهگونهای است که خریداران و فروشندگان در آن جمع میشوند و سفارش خرید یا فروش خود را ثبت میکنند و این پلتفرم به صورت خیلی سریع معامله بین خریداران و فروشندگان را جوش میدهد و در ازای آن مقداری کمیسیون از معامله دریافت میکند.
به عنوان مثال وقتی شما یک سفارش خرید ثبت میکنید، سیستم بایننس در میان سفارشهای فروش که توسط معاملهگران دیگر ثبت شده است میگردد و سفارش شما را تکمیل میکند.
بنابراین بایننس خودش ارز دیجیتال نمیفروشد، بلکه یک پلتفرم واسطه بین خریداران و فروشندگان است و از هر معامله مقداری کارمزد بر میدارد. معمولا کاربران در این صرافی حساب خود را با بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری شارژ میکنند و سپس به معامله ارزهای دیجیتال دیگر میپردازند.
شما به عنوان یک کاربر به راحتی میتوانید از طریق سایتهای صرافی داخلی بیت کوین، اتریوم یا هر ارز دیجیتال دیگری بخرید و سپس آنها را به کیف پول موجود در حساب خود در بایننس منتقل کنید و معامله ارزهای دیجیتال را آغاز کنید.